Jordbruksbygda Breim i Gloppen i Sogn og Fjordane har ein aktiv og omfattande mjølkeproduksjon. Fire av bøndene hadde buskapar med mjølkeyting over 10.000 liter mjølk (EKM) i 2014. Desse og 24 andre i landstoppen fekk blomster av Fiskå Mølle for den høge ytinga. – Vi triggar kvarandre til betre resultat, seier Breim-bøndene.
- Målet må vere å ligge litt framfor snittet i landet. Og for å få resultat kan ein ikkje gå rundt å sjå på klokka og vente at ein er ferdige til det og det tidspunktet, seier ein av bøndene, Kjell Paulen, til lokalavisa Firda.
Firda var med då produktsjef Kjell-Rune Vik og kundekontakt Jan Ove Hafstad i Fiskå Mølle overleverte blomster til Paulen og dei tre andre bøndene som takk for innsatsen i 2014.
Vi er imponerte over kor dyktige dei er, og er stolte og audmjuke over at vi får vere leverandør av kraftfôr til desse flinke produsentane, seier Vik.
Dei fire Breim-bøndene hadde ei mjølkemengd på over 10.000 liter per
mjølkeku i fjor. 32 år gamle Karl Mattis Haugland Persson kom høgst av dei fire, og ligg som nummer 11 i landet. Han kan vise til ei mjølkemengd på 10.890 liter per ku.
Persson tok over drifta etter faren og byrja som fulltidsbonde i 2003. I 2013 bygde han ny fjøs med mjølkerobot. Sidan har mjølkemengda auka med over 2000 liter per ku. Trass i moderne utstyr, trekkjer han fram dyrestellet som ein avgjerande faktor for dei gode resultata.
- Det er viktig å få fram at det å gjere ein god jobb i fjøsen verkar. For trass i at ein har fått inn robot som mjølkar, så må ein bruke minst like mykje tid i fjøsen. Dyra skal ha tilgang til godt
grovfôr heile dagen, og ein må følgje med om ting går slik det skal, seier Persson til Firda.
Kjell-Rune Vik understrekar betydinga av eit godt kalvestell og eit godt kvigeoppdrett, noko alle desse bøndene har lagt vekt på.
– Kvigene blir større og meir livskraftige, og gir ein høgare mjølkeyting i første laktasjon. Her får ein stor gevinst av aktiv innsats i oppdrettet, seier han.
- Godt surfôr og kraftfôr er óg sentralt. TopLac og litt Fibermix fungerer svært godt til alle her i kombinasjon med totrinnshausta surfôr, legger han til.
Breim og Gloppen er kjende for å ha eit godt miljø for
landbruk. Bøndene motiverer og rådfører seg med kvarandre, og det gjer utslag på resultata.
- Det triggar ein jo å sjå at naboen gjer det bra. Då tenkjer ein at når dei greier det, så må eg og greie det, seier Per Jarle Myklebust til Firda.
- Samtidig har det danna seg eit miljø som fleire nyt godt av. Er det noko ein slit med, så har ein nokon å spørje om råd, seier Kjell Paulen til avisa.