Kunnskap

SLIK BLIR KOPPLAM EN SUKSESS

Skrevet av Fiskå | Mar 1, 2017 12:22:00 PM

Biola og sterkeste dose Lammedrikk inngår i oppskriften for vellykket kopplamdrift på Lende.

(Artikkelen ble først publisert i mars 2017. Oppdatert 12. mai 2022.)

 

– De første lamma får alltid mye kos. Det er viktig for trivselen i fjøset, sier Atle Lende og smiler.

 

Mye kos: Atle Lende har gode rutiner for vellykket kopplamproduksjon på Lende. 

 

Flokker med lam tygger reint greiner på fjøsgulvet mens bonden går en runde og klør dem i ulla. Smågris-torv blanda med kraftfôr og tregreiner trigger nysgjerrigheten hos de nyfødte.

 

«Jeg putter høy og greiner inn mellom grindene. Lamma utforsker og smaker på alt. Det får fart på appetitten

-Atle Lende, Time

Nysgjerrige: Kopplamma tygger ivrig på tregreiner. 

 

Følg Atle på emneknaggen #lennelamm i sosiale medier

 

Atle Lende gikk over fra kombinert sau- og storfeproduksjon til ren sauedrift i 2014. På Lende i Time drifter han 170 mål dyrket mark og ca. hundre mål kulturbeite. Han har deler av besetningen på heiebeite i Ljoslandsheia i Åseral kommune, og resten hjemme på gården. De beste heielamma blir fenalår og pinnekjøtt i en lokal kjøttforedlingsbedrift, som Lende selger direkte til forbruker gjennom merkevaren Lennelamm. I år har 141 sauer lemma på Lende, og har omtrent 300 merka lam. 

– I tillegg til hjelp av kona og de tre guttene våre, har jeg også god hjelp i far min på over 70 år. Han har lang erfaring og er veldig dyktig, sier bonden, som kombinerer driften med en 80 prosent stilling som rådgiver for presisjonslandbruk og maskinteknikk i NLR Rogaland.

 

Klar for en ny vår: Atle Lende drifter 170 mål dyrket mark og hundre mål kulturbeite. I år venter bonden 140 lemminger på Leite.

 

STABILE RESULTATER MED LAMMEDRIKK

Kopplamdrifta på Lende bygger på gode rutiner. Atle Lende har lite problemer, og god helse og dyrevelferd i fjøset. Med Denkamilk Lammedrikk har han stabile resultater hvert år.

– Jeg er veldig fornøyd med Lammedrikk. Jeg har god, stabil tilvekst og lite problemer med diaré. I tillegg er den prisgunstig, sier Lende.

Han lar som regel lamma gå to-tre døgn med mora. 

– Jeg tar ikke alltid fra det største lammet, men er du vær med to søstre, blir du kopplam. Også de minste lamma blir kopplam. De trenger ekstra oppfølging og blir ofte tråkka ned i fellesbinger. De blir ofte også tapere på beite, sier bonden.

Han tar kopplam-kandidatene fra om kvelden og venter til neste morgen før de får flaskemelk for første gang.

– Da er 95 prosent av lamma sultne nok til å drikke uten store protester, forteller bonden, som sitter på en krakk med lammet liggende på tvers over fanget så de ikke kan bakke ut under flaskematingen. Han gir fra tutt med liten åpning for å unngå at de setter melk i halsen. Når lamma drikker minst 250 ml uten stopp, får de komme oppi automatgarden.

Lende blander sterkeste dose Denkamilk Lammedrikk.

– Min erfaring er at det er bedre å dosere for sterkt enn for svakt. Jeg bruker samme dose helt til avvenning. Jeg har prøvd å gi en svakere blanding mot avvenning, men da ble det mye løse mager. De drakk nok mer for å bli mette, mener Lende, som har lamma i en binge for seg selv til de har lært å drikke ordentlig.

Det er anbefalt å blande 175 - 200 gram pulver per liter ferdig Denkamilk Lammedrikk. Sterkeste dosering gir potensiale for økt tilvekst. Lende ser klare fordeler med høyeste anbefaling.

 

«De som har utfordringer med diaré bør dosere sterkere. Da er det bedre å gå ned på temperaturen, råder bonden.»

-Atle Lende, Time

Maskinell melkeerstatningsautomat blander ut en halvliter melk om gangen. Det sørger for jevn appetitt og fersk melk hele døgnet.

– De drikker alltid tomt. Jeg starter ikke automaten før jeg har 10-15 kopplam. Det bør være et visst forbruk på den, sier Lende.

 

Les også: Slik får du maks effekt av Lammedrikk

 

BIOLA-TRIKSET

Han er nøye med hygienen, og vasker blandekar, slanger og smokker en til to ganger i uka. Både for å fjerne mugg og bakterier, og for å holde jevn flyt i maskinen. Føleren i blandekaret vasker han en til to ganger i døgnet for å forhindre stopp på grunn av belegg på føleren. Etter vask og skylling, desinfiseres vaskede deler med dyrlegesprit og skylles igjen.

– Automaten stopper raskere om den ikke blir vasket. Da får de ikke i seg nok, blir veldig sultne og drikker for mye når melka kommer, sier bonden.

Han tilsetter alltid en skvett Biola i første blanding etter vask. Ved behov kan også lamma få opptil et par desiliter Biola med doseringssprøyte.

– Da vet jeg at de riktige bakteriene dominerer i tarmen. Denkamilk er lett syrnet i seg selv, men Biola gjør at miljøet blir enda gunstigere, sier Lende.

 

Syrnet melk: Atle Lende har stor suksess med Lammedrikk. Han gir også kopplamma Biola med doseringssprøyte for å unngå løse mager i fjøset.

 

Lamma får rent vann flere ganger daglig. Han bytter også ut kraftfôr og høy en gang om dagen. De små har tilgang på både kraftfôr og høy fra første stund. Smågris-torv sikrer at lamma får i seg nok jern. Han sørger også for at de ligger på tørt, trekkfritt underlag slik at de tåler litt luftig og kjølig miljø.

– De spiser veldig lite til å begynne med, derfor blander jeg smågris-torv og kraftfôr, sier Lende.

 

Kraftfôr og torv fra første stund: De spiser veldig lite til å begynne med, derfor blander jeg smågris-torv og kraftfôr. Det får fart på appetitten, sier Lende.

 

Han avvenner lamma ved ca. 15 kg.

– Da klarer de seg selv på kraftfôr, høy og vann. Selv om de ikke mener det selv det første døgnet, sier han og smiler.

– Jeg har dem ikke på avvenning, men slutter tvert. Jeg bruker samme dose melkepulver helt til de slutter for å unngå mageproblemer.

Han er svært fornøyd med både tilvekst og helse hos kopplamma.  

– Jeg har brukt Denkamilk i over ti år og det har fungert godt, jeg ser ingen grunn til å prøve noe annet. I tillegg blir produktet levert på gården av hyggelige transportører, så jeg er veldig fornøyd, sier Lende og smiler.

 

ATLE LENDES VIKTIGSTE RÅD FOR VELLYKKET KOPPLAMPRODUKSJON:

  • Se til at lamma får i seg nok råmelk første døgn
  • Om mor ikke har nok melk, gi råmelk fra ku
  • Sjekk at lamma kan drikke fra flaske før de settes på automat
  • Ha dem gjerne i en egen binge for flasketrening
  • Heller doser for sterk enn for svak Lammedrikk for å unngå løse mager
  • Pass på at hygienen er god – vask automat, slanger og smokker daglig

 

Følg Atle på emneknaggen #lennelamm i sosiale medier

 

ER DU KLAR TIL ÅRETS VIKTIGSTE SESONG?

Sikt på suksess med DENKAMILK Lammedrikk. Stabil oppskrift fra år til år, og mange års erfaring til norske lam og kje gjør at vi vet at produktet er blant de beste i markedet.