<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1205323429556872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Brødrene Sveen

Gården på Rena har 40 års jubileum og siden -95 har brødrene Sveen tatt driften fra Hauger bur til Aviar og kjedefôring. At gården drives så effektivt skyldes både lidenskap, teknologi og godt samarbeid med rådgiver fra Fiskå Mølle.

 

40 ÅRS JUBILEUM

- Det er faktisk 40 års jubileum i år. utbryter brødrene. Det første hønehuset ble bygget i -77 med plass til 2300 høner. Innredning var da 7 høners Hauger bur, med manuell plukking av egg og forholdsvis tungvinn fôring sammenlignet med dagens system. Halvor og Magnar var bare småguttene på den tiden og Halvor mintes tilbake at motivasjonen ikke alltid var på topp da faren ba han fôre hønene etter skolen. Men i hovedsak synes guttene det var spennende med høner, det var ikke så mange som drev med det. Magnar legger til at de på den tiden var de eneste i distriktet som drev med høner i den størrelsesordenen.

 

Da brødrene tok over i -95 ble det bygget om til Victorsons bur med kjedefôring og egginnsamling. I 2011 ble det satt in aviar. En overgang som gikk veldig greit, med stabil og fin produksjon fra starten av. Noe golvegg må en alltid regne med. Det er ca. 50-60 egg om dagen. Til å plukke gulveggene bruker de en søppelklype fra Europris. Det er et godt redskap til å plukke egg både fra aviar og fra gulv, men krok og magnet må skrus av først. Ellers vil klypa sette seg fast i innredningen. For å hente gulveggene under aviaret brukes en rive, eller barna.

 

- Ja til barnearbeid her, ler Halvor med et glimt i øyet. 

 

Utenfor aviaret får et par høner gå fritt i velferdsavdelinga. Om det er noen som blir hakket på blir de plassert her, slik som Lotta. Magnar plukker henne opp og setter henne på skulderen. «Høner har personlighet de» sier Halvor «I alle fall enkelte av dem» skyter Magnar inn.

 

print_1__1_ (1)

Toveiskommunikasjon er viktig: Magnar påpeker viktigheten av en  toveiskommunikasjon med fôrleverandør, både med tanke på oppfølging og fôrleveranser.  Brødrene er godt fornøyd med dialogen og servicen hos Fiskå Mølle Flisa (f.v. Kari Borg, Halvor Sveen, Magnar Sveen)

 

KLINK

Det har vært noe utfordringer med klink. I fjor høst var Sverre Redergård og undertegnende innom med CrackLess Egg. Utfordringen ser ut til å ligge i at eggbåndet har en for bratt stigning fra hønerommet ned til sorteringsbordet. Når eggene kommer opp i størrelse, så er det lett at de mister festet og triller nedover. Det gir stor belastning på egget og de andre den drar med seg nedover. Magnar har laget en fiffi løsning der han bruker plastark på en treramme for å dempe effekten av dette. I tillegg har han nå flyttet sorteringsbåndet 20 cm. bortover slik at eggbåndet blir noe slakere. Det blir spennende å se effekten på klink utover i innsettet.

 

print_1

Fiffig løsning: For å minimere klink har Magnar laget en fiffig løsning som skal hindre at eggene triller nedover eggbåndet. Sorteringsbåndet er òg nylig flyttet 20 cm bortover for å få noe slakere eggbånd.

 

AKTIV BRUK AV EGGKONTROLLEN

Det at eggkontrollen finnes som en app-løsning på mobilen er veldig lettvint sier Magnar. En har med seg kontrollen overalt og får god oversikt over utviklingen til hønene.

 

EGGSALG 

- Eggene leveres til Nortura. Privat selger vi kun et, to eller tre egg, tuller Halvor. Men det er faktisk en del privatsalg av egg. De selger både i brett (30 egg) og kartonger (10 egg). På gården har de selvbetjening. Ellers leverer de til 9 butikker lokalt i området, fra Atna til ytterkant av Trysil.

 

Det merker vi på bånnlinja kommenterer Magnar. Sveen bruker ordinært Toppverperfôr, da de produserer «vanlige egg» for Nortura og har dermed ikke behov for ekstra fargetilsetning. Men plomma er gul nok den, for brødrene får mye skryt for plommefargen.

 

print_2__1_

Populære egg: Eggene fra Sjølisand er populære. Halvor og Magnar har laget egen etikett for eggkartongene.

 

VENTILASJON OG KULDE

Hvordan er det med ventilasjonen på vinteren? Østerdalen er ikke akkurat kjent for milde vintre.  

Det er faktisk ikke så ille, svarer Halvor. Gården ligger bare 300 moh. og omtrent en km unna Storsjøen.

 

Storsjøen fungerer som et varmelager før den er frosset. Temperaturen synker derfor ikke fryktelig langt ned som lenger opp i dalen. I hønehuset har vi pustende himling. I fjor slet vi litt med kondens inne i huset, så vi vurderer å etterisolere bygget. Tidligere år, og foreløpig i år har ikke dette vært et problem. De er ellers veldig fornøyd med venitlasjonsannlegget.

 

SAMME FÔRLEVERANDØR I 16 ÅR 

Brødrene har tatt fôr fra Fiskå Mølle Flisa (tidl. Flisa Mølle og Kornsilo) i 16 år og ønsker å berømme mølla for god oppfølging og velvillighet. 

Magnar påpeker at det er viktig med en toveiskommunikasjon mellom bonde og fôrleverandør og ikke minst kraftfôrbilsjåførene. På Flisa føler brødrene at de har god kontakt i alle ledd. 

 

SLITER DU MED KLINK? TA KONTAKT MED:

Stig Lasse Voster (Vestlandet)

Mob: 982 61 277

Epost: stig.voster@fiska.no

 

Kari Borg (Østlandet)

Mob: 979 91 710

Epost: kari@flisamolle.no

 

Arnulf Fjermedal (Trøndelag)

Mob: 905 45 406

Epost: arnulf.fjermedal@fiska.no

Ta kontakt for mer informasjon

Relaterte artikler

Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?

Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.