Sikre god kvalitet på surfôret

– bruk ensileringsmiddel 

Vi bruker mye tid og ressurser på å fornye engarealer, gjødsle riktig, kostbare maskiner og riktig høsteteknikk, men i siste fase ved innhøsting er det mange gårdbrukere som velger å kutte ut ensileringsmidlene. Rådene fra landbruksrådgivingen, fôringsrådgivere og generelt fra rådgivere er at det lønner seg å bruke ensileringsmiddel.

Ensileringsmiddel sørger for å raskt senke pH, hindre feilgjæring, bevare mest mulig sukker og næring i graset og hindre mugg og gjærsopp. Syrebaserte ensileringsmiddel har vært anbefalt i mange år og anses som det sikreste å bruke i Norge med stadig skiftende vær og gjennomsnittlig tørrstoffprosent på 25-30. De siste årene har det vært flere som ønsker å bruke inokulanter og det er mange på markedet. Selv om vi er sunne skeptikere til inokulanter er det positivt at dette prøves ut. Det skaper erfaring og engasjement som driver oss alle fremover.

 

 

Kofasil Lac og Kofasil Duo fra Addcon

Addcon er vår leverandør av ensileringsmiddel. I tillegg til maursyrebaserte GrasAAT-produktene og KofaSil LP og Ultra har de også melkesyrebakterier. Bakteriene produseres ved deres fabrikk i Bitterfeld i Tyskland.

De homofermentative bakteriene, Lactobacillus plantarum, finnes i både KofaSil Lac og KofaSil Duo.

De er tatt ut av Addcon sine forskere og er to spesielt utvalgte stammer som dekker hele pH-spekteret.

Det vil si at stammene overlapper hverandre og produserer melkesyre hele tiden, selv når pH senkes, slik at det ikke blir noe opphold i melkesyreproduksjonen. Mange andre inokulanter har mange ulike typer melkesyrebakterier. Dette er fordi de må ha ulike bakterier til ulike pH-stadier, hvilket betyr at nye bakterier hele tiden må oppformeres, mens de foregående dør. Det er derfor en fordel å ha få stammer som formeres over en større variasjon i pH, ned til ønsket pH 4 – 4,2. I Duo er det i tillegg Lactobacillus Buchneri, som er effektiv mot varmgang. Buchneri er effektiv i formering og raskt i gang, også ved lavere pH. Buchneri produserer eddiksyre i tillegg til melkesyre, som i en naturlig gjæring vil virke hemmende mot mugg, og dermed dempe risikoen for varmgang. Passer derfor ofte til plansilo.


Kofasil Lac

For gras mellom 25-40 prosent tørrstoff. Består av to ulike stammer av Lactobacillus plantarum - DSM 3676 og 3677. Vakuumtørket, pakket i 50 gram-poser. Dosering: en pose til 200 liter vann, gir fire liter per tonn. En pose er tilstrekkelig for 50 tonn gras.


Kofasil Duo

For gras mellom 25-40 prosent tørrstoff. Består av to ulike stammer av Lactobacillus plantarum - DSM 3676 og 3677. I tillegg Lactobacillus Buchneri - DSM 13573 (effektiv mot varmgang og hindring av mugg).

Vakuumtørket, pakket i 50 gram-poser. Dosering en pose til 200 liter vann, gir fire liter per tonn. En pose er tilstrekkelig for 50 tonn gras.

 


Holdbarhet og bestillingsrutiner

Inokulantene lagres tørt, kaldt og mørkt. Holdbarheten ved lagring i romtemperatur er seks måneder fra produksjonsdag. I kjøleskap 12 måneder og i frys (-18 grader) tre år. Fortynnet kultur må brukes innen 24 timer.

Fiskå Mølle har ikke dette lagerført, men sender bestilling direkte til fabrikk slik at du som kunde alltid får nyprodusert produkt direkte til din adresse. Forventet leveringstid er 7-8 virkedager.

  

Send bestilling til post@fiska.no eller ta direkte kontakt med oss.

 

Introduksjonspriser for bestillinger innen 31. mai 2019. Postfrakt kommer i tillegg.

Kofasil Lac (1 pakke inneholder 5x50 gram, for 5x50 tonn gras) 2760,- per pakke

Kofasil Duo (1 pakke inneholder 5x50 gram, for 5x50 tonn gras) 3325,- per pakke

Husk at for å lykkes med biologiske ensileringsmidler kreves det god snitting av graset og at man har gode forhold for rask fortørking. Ha alltid syrebaserte middel eller KofaSil LP i bakhånd dersom det skulle bli vanskelige innhøstingsforhold.