Fjørfemel, eggeskall og kornavrens er gode, kortreiste alternativer til importerte råvarer i kraftfôret. Fiskå Mølle jobber aktivt for å gjøre avfall fra landbruket om til verdifull næring i produksjonen.
– Dette er råvarer som forbrennes eller inngår i produkter med lav verdi. Vi tar restråstoffene tilbake som ingrediens i kraftfôr, og beholder dermed næringsstoffene i kretsløpet, sier Veronica Hjellnes Speilberg.
Hun er sjef for produktutvikling og kvalitet i Fiskå Mølle, og leder flere prosjekter som tar i bruk restråstoff fra matindustrien i kraftfôrproduksjonen. Ved Dalebakken Mølle i Midt-Norge har Fiskå Mølle det siste året testet kjøttbeinmel av fjørfe som proteinråvare i svinefôr. Råstoffet produseres av slakteavfall fra norsk kylling og kalkun, og består av hydrolysert protein, fett og mineraler.
– Vi får et mer bærekraftig forbruk av våre felles ressurser når vi får ned matsvinn og tar i bruk alle deler av dyret. Restråstoff er en gullgruve når det kommer til ernæring og dyrehelse. Protein fra dyr har i tillegg en optimal aminosyresammensetning, forteller hun.
Nye proteinkilder med høy fordøyelighet: Kjøttbeinmel av fjørfe, hydrolysat av fjørfe og laks
Utnyttelse av restråstoff fra fisk og landdyr er et viktig tiltak for å få ned Norges klimaavtrykk innen 2030. Restråstoff er rester fra matproduksjonen, som avkapp av kjøtt, bein, hinner og innvoller. Restene er proppet med gode næringsstoffer, men blir i dag brent eller brukt i produkter med lav verdi, som gjødsel og biodiesel. Mye går også til produksjon av kjæledyrfôr. Mattilsynet åpnet for bruk av kjøttbeinmel av fjørfe i svinefôr (og omvendt) i 2022, forutsatt at produksjonen foregår på separate linjer. Dalebakken har rendyrket produksjon av svinefôr, og kan derfor sørge for trygg produksjon i tråd med dagens strenge regelverk.
– Norsk landbruk har Europas laveste antibiotikabruk, god dyrevelferd og friske dyr. Råvaren er helt trygg og passer ypperlig i et ernæringsperspektiv, forteller Speilberg.
– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kunder. Resultatene er like gode som ved bruk av importerte råvarer. I tillegg er smakeligheten på kraftfôret veldig god. Råvaren har en god smak av buljong, sier hun.
Veronica Hjellnes Speilberg, sjef for produktutvikling og kvalitet
Fiskå Mølle har ti produksjonsanlegg over hele landet. Det gir stor fleksibilitet i produksjonen. I Midt-Norge leder Fiskå prosjektet KornVerdi, som ser på muligheten for å benytte kornavrens som fiberkilde i kraftfôr. Også eggeskall får nytt liv i kraftfôrproduksjonen. Fiskå Mølle Flisa har prøvd ut eggeskall i verpefôrblandinger. Skallet er en viktig kilde til kalsium, og er et mer bærekraftig alternativ til kalkstein i kraftfôret.
– Eggeskall inneholder så mye mineraler. I dag brukes det mye til gjødsling, men her får vi næringen tilbake i dyret, sier Speilberg.
Regjeringen har mål om at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. I kraftfôr til husdyr er målet å øke norskandelen fra 55 til 70 prosent. Fiskå Mølle jobber målrettet for å øke norskandelen i kraftfôr til alle dyreslag.
– Vi reduserer gradvis import ved å ta i bruk norske, bærekraftige råvarer. Vi har engasjerte ansatte over hele landet som jobber for å løfte norsk landbruk. Det er et viktig samfunnsoppdrag som vi er stolte over å få bidra til, sier Veronica Hjellnes Speilberg.
Sirkulære prosjekter i fiskå mølle
|