I midten av juli er kopplamma for lengst slakta ut. Nå skal Arild Byberg doble saueproduksjonen på Voll.
– Det er gildt i år.
Arild Byberg myser mot beitet på Tjora, mens sola lokker med lyse stråler mellom skyene. Vanligvis ville det vært tett mellom flyene over beitet her, men det eneste som høres en mandag i fellesferien er traktorduren fra hans 14 år gamle sønn som pusser beitet. Verden har stått på hodet denne våren, men annerledes-året 2020 har vært bra for sauebonden fra Byberg.
– Se på lammene, de er skikkelig fine. Det er et godt saue-år, sier han og rasler med ei bøtte kraftfôr. Dyra er ikke vonde å be, de flokker seg rolig rundt bonden, gnir seg langs beina og tar gjerne både kraftfôr og kos.
– Denne bøtta her er en billig gjeterhund, sier han og ler.
– De er rolige, en fin flokk som er glad i folk. Vi jager dem ikke opp.
Fiberrikt fôr
Han tok over hjemgården på Byberg i 2015, har 70 vinterfôra sau og kombinert svineproduksjon. Her på Tjora forpakter han beitet, og har god hjelp i grunneier Hans Magne Tjora, som har drevet gård her siden 1974. Hjemme har Byberg 70 mål dyrka mark, og forpakter også jord på Grude. Bonden gikk over til å fôre kopplamma med det nye kraftfôret Lam Beite da det ble lansert i vår. Det vekket appetitten hos de nyfødte.
– De hoppet rett på fôret. Jeg har aldri opplevd så god appetitt på kopplamma, og ble nokså overrasket, sier Byberg, som kunne slakte ut alle kopplamma i slutten av mai, med en gjennomsnittlig slaktevekt på 15,5 kilo.
Lam Beite er et nytt, fiberrikt kraftfôr, ideelt til kopplam og som støttefôr til lam på vårbeite. Han lar kopplamma gå med mora i to døgn, før han sorterer dem ut i egen binge. De får Denkamilk Lammedrikk, fri tilgang på kraftfôret Lam Beite og smågristorv.
– Jeg hadde ingen problemer med kopplamma, magene var fine og de vokste så fort at jeg måtte finne fram vekta. Jeg har aldri veid lamma tidligere, men ble nysgjerrig på tilveksten. Den var utrolig god. Fatland hadde ekstra gode priser i mai, så det lønnet seg å slakte tidlig, sier han.
Byberg gjødsler med Helgjødsel hele året og lort om våren. Beitet pusses jevnlig gjennom sommeren.
– Jeg ga sauene en kapsel vitaminer før lamming. Kobolt, selen og jod. Et år hadde lamma koboltmangel, så det vil jeg unngå, sier han.
Velegnet til sterk sluttfôring
Det høyre fiberinnholdet i Lam Beite gjør at fôret passer utmerket til både vårbeite og høstbeite.
– Dersom noen har mer å gå på vil jeg sluttfôre med Lam Beite, sier Byberg.
Nå er bonden klar for å satse mer på sau. I 2018 avsluttet han minkoppdrett på gården, og
har planer om å bygge om minkhuset til sauehus. Han øker til nærmere 200 vinterfôra neste år, og legger opp til en kombinasjon av innmarksbeite og heiabeite i Hunnedalen.
– Når dyra er som dette, fine og rolige, i godt hold - da er det gildt å drive med sau.