Med store beiteområder fra fjord til fjell og en lidenskap for godt dyrestell er det få ting som blir overlatt til tilfeldighetene i fjøset hos Kristina Veseth i Leirfjord. Målet er å bli avlsbesetning på Charolais, og den jobben er hun godt i gang med.
Du har kanskje sett de naturskjønne bildene fra Leirfjord på Instagram? Portretter av lyse okser mot høyreiste fjell engasjerer både norske og internasjonale følgere. Kristina Veseth deler ukentlig bilder fra hverdagen som bonde, og bruker sosiale medier som kanal for å utveksle kunnskap.
– For meg er sosiale medier en måte å både hente inn ny kunnskap, men også dele kunnskap og erfaringer. Det er trivelig å knytte kontakt med andre bønder, langt fra lille Leirfjord, sier hun.
Bonden driver også med produksjon og salg av grimer til kalv, ku, sau og geit, og bruker Instagram og Facebook som markedsføringskanaler.
– I år har jeg faktisk solgt så mange grimer at jeg har dekket alt kjøp av semin, sier hun og smiler.
Hun tok over gården Neppelberg i Leirfjord i Nordland for to år siden, men har vært med på drifta siden hun var 12 år gammel. Hele gården er på 2800 mål, hvorav 400 dekar er dyrket. Resten er skogs- og fjellbeite, samt en del dyrkbart areal. Besetningen er på 30 mordyr, hovedsakelig Charolais med unntak av tre Dølafe-kyr.
– Dølafeet er veldig gode å ha, for de drar med seg Charolaisen til områder på beitene som de selv ikke ville gått til. På den måten blir beitene utnyttet på en mye bedre måte. Det er de som er sjefene i flokken, sier hun og ler.
25 år gamle Kristina Veseth tok over gården Neppelberg i 2018.
Fransk og norsk gir best resultater
– I år er 80% av besetninga inseminert med fransk semin og 20% med norsk. Det er mye gode gener å hente fra utlandet, men også her hjemme i Norge. Personlig foretrekker jeg å bruke både franske og norske gener, som etter min mening gir best resultat. Jeg ønsker å ha store og funksjonelle mordyr med god melkeevne og potensiale for store velfødde kalver, sier bonden.
Selv bruker hun aldri lettkalvere på kyr. For best sluttresultat bruker hun okser med moderat fødselsforløp, og lettkalvere kun på kviger.
– En kalv med relativt høy fødselsvekt vil nesten alltid oppnå en høyere slaktevekt enn en som kanskje bare veide knappe 40 kilo ved fødsel. Derfor legger jeg veldig stor vekt på kalvingsevne hos mordyra, så de enkelt kan gi meg en kalv på 50 kilo uten problem, sier hun.
– Rene dyr og binger er viktig for trivsel, sier bonden (Foto: Kristina Veseth)
Den viktige råmelka
Den som følger Kristina på sosiale medier ser at hun er nøye med dyrestellet. Rene dyr og binger er viktig for trivsel, for både dyra og bonden selv. Hun bruker mye tid på renhold av båser og dyr.
– Det aller viktigste for meg er at dyrene har det godt. Jeg børster dyrene morgen og kveld. Det har også mye å si for egen trivsel at dyrene er rene, mener hun.
Bonden gir oksene fire-fem kilo av TopBull MAX daglig, et soyafritt, norskprodusert kraftfôr med valset maxammon-bygg. Et høyt innhold ammoniakk i kornet gir et basisk vommiljø. Det sikrer høy tilvekst uten å gi problemer med sur vom.
– Jeg har brukt TopBull MAX i flere år, og er veldig fornøyd med fôret. Oksene har kjempegod tilvekst og gjødsla er alltid tørr og fin. Da er det svært enkelt å holde både dyr og binger rene hver eneste dag, selv ved hard fôring, sier Kristina.
Kalvene får fri tilgang på 50/50 Topkalv og TopBull MAX fra dag 3 frem til 6 måneders alder. Tidligere har hun kun brukt Nor500 til ammekyrne, men i år har hun blandet inn 50% av det melkedrivende kraftfôret TopLac Nøytral, som har vist seg å ha god god effekt på melkeproduksjonen og dermed kalvetilveksten.
– Alle kalver får første målet med råmelk fra flaske, samt at jeg desinfiserer navlen rett etter fødsel. Da har jeg i alle fall gjort det jeg kan for at kalven skal få en best mulig start, sier bonden og legger til:
– Jeg foretrekker å ha full kontroll på hvor mye råmelk kalven har fått i seg. En kalv som drikker 3-4 liter god kvalitetsråmelk, kontra en som bare drikker 1-2 liter, vil ha potensiale for 30-40% høyere tilvekst. Tarmens evne til å ta opp antistoffene fra råmelka er også på topp de to første timer etter fødsel. Derfor tildeler jeg råmelk fra flaske så fort som mulig. En god start er alfa omega for videre suksess, slår hun fast.
Tidligere har hun slitt med en del svakfødte kalver med dårlig sugerefleks, men etter at hun begynte å tildele E-vitaminpreparatet Premium Evita 25 og det pelleterte mineral/vitaminproduktet Vitamineral 2000 har dette problemet forsvunnet helt. Feilstillinger og kalvingsvansker er også nesten ikke-eksisterende. Dyrene holder seg friske og kalvetapet ligger på 0%.
– Premium Evita 25 må dessuten ha svært god smaklighet, for dyrene mine elsker det. I tillegg lukter det fantastisk godt, sier hun.
Med jevne mellomrom går hun tur med kalvene i grime.
– Det gjør jobben med å håndtere dyrene når de blir store mye enklere, sier Veseth.
Kalvene får fri tilgang på 50/50 Topkalv og TopBull MAX fra dag 3 frem til 6 måneders alder. (Foto: Kristina Veseth)
Planer om utbygging
Gården Neppelberg ligger kun 15-20 minutter unna Fiskå Mølles lager i Leirfjord, og Veseth kjøper alt til produksjonen her.
– Jeg handler både kraftfôr, gjødsel, mineraler, spon etc. Det er bestandig så trivelig å handle med Sigurd Hoff som er lagerholder. Han stiller opp uansett, skaffer det meste og er fantastisk på service, sier Kristina, som har store planer om å utvide driften.
25-åringen vil sette opp et nytt løsdriftsfjøs med plass til 60 mordyr og full framfôring. Hun ser lyst på livet som bonde, og kunne ikke tenke seg en annen jobb.
– Jeg har tegningene klare. Søknad til Innovasjon Norge håper jeg å få sendt om ikke så lenge. Jeg satser på å være i gang med bygging i løpet av neste år, sier den engasjerte produsenten.
Beste resultat slakteokser | ||
14 mnd 10 dager | 423,6 kg slaktevekt | klasse E |
15 mnd | 426,7 kg slaktevekt | klasse U |