På Nordtun Gård i Andøy har May og Stig Johannessen bygget opp en gårdsdrift utenom det vanlige. Nå er de tildelt prisen for veldrevet gårdsbruk 2019.
«Nordtun Gård er et tydelig ansikt utad for landbruksnæringa, profilerer næringa på en positiv måte, tar samfunnsansvar i vid forstand og setter Andøya på kartet.».
Slik lyder juryens begrunnelse for å peke ut Nordtun Gård som verdig vinner av prisen for veldrevet gårdsbruk 2019. Prisen deles hvert år ut av Nordland Landbruksselskap, som slår fast at ekteparet er fantastiske ambassadører for landbruket i Vesterålen.
– Vi ble veldig overrasket og glade, det er en stor ære for oss å få en utmerkelse som dette, sier May Johannessen når kraftfôrleverandøren ringer og gratulerer.
– Vi ville leve av driften begge to, og kartla muligheter for tilleggsnæringer på gården, sier hun.
De overtok driften i 1999, og er femte generasjon på Nordtun. Gården har vært i Stigs families eie i 150 år. I tillegg til konvensjonell drift, lever de av ysteri og kafé basert på selvprodusert og kortreiste råvarer, gårdsbutikk og turisme. Seks tusen gjester tar turen innom gården på vakre Andøya hvert år.
I 2004 begynte de å bruke gården som pedagogisk ressurs, og tar imot barnehagegrupper, grunnskoler og videregående skoler for å gi dem et innblikk i gårdslivet. De har vært både avlastings- og fosterhjem og språkarbeidsplass for nye landsmenn i flere år.
Ekteparet driver melk- og kjøttproduksjon med NRF, og har gjentatte ganger tronet på listen over landets beste ytelse. De har 20 melkekyr og fullt påsett og oppfôring av 50-60 okser. Gården huser også flere besøksdyr, og gjestene får nærkontakt med både lama, gjess, kalkuner og høner. Lamakjøttet får de smake i kafeen etterpå.
På spørsmål om lamaene også får Fiskå-kraftfôr, smiler bonden og sier:
– Vi gir dem det samme kraftfôret som kyrne får, om det er Melketopp eller TopLac. Det fungerer veldig bra!
Prisvinnere: May og Stig Johannessen er femte generasjon på Nordtun Gård, ytterst på vakre Andøya.