Sykehus i Singapore bruker norsk nakenbygg i kampen mot diabetes.
I solfylte Østfold har stolte kornprodusenter dyrket nakenbygget Duga siden 2013. Nå eksporteres flere tonn bygg-produkter til andre enden av kloden. Med sitt høye innhold av betaglukan har bygg dokumentert helseeffekt på hjerte- og karsykdommer, og serveres til pasienter på sykehus i Singapore.
– Myndighetene i Singapore har erklært «krig» mot diabetes, en folkehelseutfordring vi nå får ta del i å forebygge og behandle, sier Anne Marte Røen Bye i det Rygge-baserte selskapet Duga AS.
Nakenbygget mister skallet under treskinga og står igjen med en kjerne proppet med næring, med en mildere og rundere smak enn tradisjonelt bygg. Med vårt unike nakenbygg får vi være med på å bygge folkehelse i Singapore. Det er vi ordentlig stolte over, sier lederen.
Sunt og smakfullt
Diabetes har blitt en økende utfordring og bekymring i Singapore, og myndighetene tar grep for å forebygge og behandle sykdommen. Singapores Diabetes Center byr på unik tverrfaglig tilnærming, og sørger for at personer med diabetes får omfattende medisinsk behandling, pasientopplæring og aktiv forebygging samt håndtering av komplikasjoner.
– De serverer nå Duga-grøt til pasienter på Singapores største hospital. Dette er en grøt basert på Duga byggflak, valsede byggryn som i utseende ligner havregryn, og vårt Duga byggfiber, et fibermel med ekstra høyt innhold av betaglukan, forteller Røen Bye.
Forskning viser at betaglukan fra bygg har en gunstig virkning på kolesterolnivået og bidrar til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid. I tillegg er det rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink. B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.
– Betaglukan senker kolesterol- og blodsukkernivået hos både barn og voksne. Vi er meget stolte over råvaren vi presenterer og har mottatt flere utmerkelser for smak og kvalitet, sier lederen.
Alt Duga-kornet leveres til Skjelfoss korn i Hobøl.
Vil ta bygg tilbake til norske kjøkken
Bygg har vært dyrket i over 10.000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Helt frem til midten av 1800-tallet var byggkorn nordmenns viktigste matkilde. Bygg, “oldtidens gull”, var kjent for å gi kraft og styrke. Nå vil Duga ha bygg tilbake på matbordet. Det samme vil Opplysningskontoret for brød og korn her til lands, som med flere samarbeidspartnere har mål om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Nakenbygget, med sin runde, milde og nøtteaktige smak, er perfekt for kresne ganer. Kort veksttid og høyt innhold av kostfiber og næringsstoffer gjør bygg til supermat.
– For oss er helse- og miljøaspektet viktig, men jeg tror det er vel så viktig for folk flest at det smaker godt, sier Røen Bye.
Fiskå Mølle gikk inn på eiersiden i Duga i 2017. Alt kornet leveres til Skjelfoss korn i Hobøl.
– Vi ønsker å snu trenden med dalende produksjon og sårbar matforsyning her til lands. Derfor er bønder involvert i hele verdikjeden for å styrke norsk matproduksjon, sier lederen, og legger til:
– Duga har stor leveringskapasitet og potensiale til å levere større volum. Derfor har vi sett på muligheter i utlandet, og er svært fornøyd med å ha fått på plass en avtale med Singapore.
Dette er Duga
Mer bygg i kosten gir
Økt forbruk av norsk bygg gir
Besøk duga.no for oppskrifter og mer informasjon.