Premium-fôret TopKalv Pluss produseres nå med et nytt og smaksrikt aromastoff. — Det har aldri vært lettere å venne spedkalven til kraftfôr, sier melkebonde Lars Dyre Nærland på Nærbø.
Tekst/foto: Maren Nordbø
— Når jeg lukter oppi sekken her får jeg nesten lyst til å spise det selv, sier Lars Dyre Nærland og ler.
Bonden snuser nedi en 40 kilos sekk med TopKalv Pluss tilsatt en smak av vanilje og sitrusfrukt. Han er ikke i tvil. Fôret har vekket appetitten hos daggamle kalver i fjøset på Nærbø. Jærbonden har testet fôret i to måneder, og merker stor forskjell i den kritiske spedkalvperioden.
— Det er viktig å venne spedkalven til kraftfôr helt fra start. Tidligere har det vært vanskelig å få gang på fôropptaket den første uka. Det er ingen tvil om at kalvene tar dette fôret lettere, slår han fast.
Skånsomt kraftfôr til små mager
En frisk kvigekalv som har tidlig kraftfôropptak og tåler sterk fôring, legger grunnlaget for høyere melkeyting i 1. laktasjon. Utfordringen med spedkalv som får mye melk er at de ofte viser beskjeden interesse for kraftfôr før avvenningen starter.
— For å få spedkalven til å skifte fokus har vi nå tatt i bruk et helt nytt og unikt aromastoff med en klar lukt og smak, forteller produktsjef drøvtyggerfôr i Fiskå Mølle, Kjell-Rune Vik.
TopKalv Pluss med aroma er en oppgradert utgave av premium-fôret TopKalv Pluss, og brukes til kalv fra fødsel og opp til 4-5 måneders alder. Proteininnholdet er høyt; hele 18,5%, og består blant annet av særlig lettfordøyelige proteinråvarer som normalt brukes til små kyllinger og spedgris.
— En spedkalv er jo i praksis et enmaget dyr, sier produktsjefen.
Det er også høye krav til type fiber og stivelse, samt type vitaminer og mineraler for å sikre maksimalt god kalvehelse og stor økning i tilveksten.
— Tilbakemeldingene er veldig gode, og tyder på at vi med nye TopKalv Pluss skal klare å øke kalvetilveksten allerede fra spedkalvstadiet, forteller Vik.
Lars Dyre Nærland har testet TopKalv Pluss med aroma, og merker bedre fôropptak hos spedkalven.
Viktig grunnlag for ei god melkeku
— Når kalven får en god start, er mye gjort. Grunnlaget for produksjonen legges allerede med viktige vitaminer og mineraler i gjeldkuperioden og fortsetter fra fødsel til avvenning, sier Nærland.
Han sørger for å få i kalven nok råmelk den første tiden. Når de har drukket godt og fått i gang sugerefleksen, gir han kraftfôr og vann. Han gir gjerne litt fôr fra hånda for å vekke interessen hos spedkalven. Det er en liten del av det daglige kalvestellet, og bærer raskt frukter.
— Etter et par dager går det av seg selv. Det handler ikke om mengden kraftfôr de spiser den første tiden, men om å gi dem en tidlig tilvenning til fôr, understreker bonden.
Tilbakemeldingene tyder på at vi med nye TopKalv Pluss skal klare å øke tilveksten allerede fra spedkalvstadiet.
- Kjell-Rune Vik, produktsjef drøv
Utendørs kalvebinger for bedre trivsel
Det nye melkefjøset på Nærland sto klart i 2019. Siden har bonden økt produksjonen med 70 tonn hvert år. Han produserer 500 tonn kvotemelk og har fullt påsett av stut. Besetningen består av rundt 230 dyr totalt. Han har kalving hele året, men topper om våren og senhøsten. Kalvene flytter utendørs med det samme.
— Akkurat nå har kalvingen vært så intensiv at jeg har vært nødt til å plassere noen inne i fjøset, men jeg foretrekker å ha dem ute hele året. Smittepresset er mye lavere der, sier Nærland, som har kalvene ute frem til fire måneders alder.
— Jeg har ikke problemer med diaré hos spedkalven og synes kalvestellet fungerer veldig bra.
Produktutvikling etter kundens behov
Bonden på Nærbø har tidligere etterspurt et mer appetittelig fôr til spedkalv, og er glad for at fôrleverandøren nå har utviklet et startfôr med enda bedre smak enn før.
Kjell-Rune Vik hørte om det nye smaksstoffet tidligere i år, som har vist seg å fungere svært godt til kalv internasjonalt.
— Økt fôropptak gir høyere kalvetilvekst dersom kraftfôret gis etter appetitt. Det var da naturlig å teste dette hos interesserte kunder, og kunderådgiver Astrid Tunheim tipset om Lars Dyre Nærland. Han er en engasjert og dyktig melkeprodusent som er på jakt etter nye metoder, forteller Vik.
— Jeg har lært mye underveis og prøver å gjøre ting litt bedre for hvert år. Jeg setter stor pris på samarbeidet med Astrid, sier Nærland og legger til med et smil:
— Jeg prøver å få mest ut av grunnlaget som ligger i gården og kan alltid bli bedre. Den dagen jeg ikke har mer å lære, kan jeg bare slutte som bonde.