Øker lønnsomheten med nytt nettofôr

På Gamletun Gaard i Sandnes har produksjonsresultatene vært svært gode etter endringer i nettokonseptet for slaktekylling. -Høyere tilvekst og lavere pris betyr mye, sier kylling-bonde Georg Grødem.

Jeg er i overkant kreativ og impulsiv. Det kan fort bli dyrt, sier Georg Grødem.

Han tar en liten pause fra sitt siste renoveringsprosjekt på badet, og blir med ut i januar-lufta. På Gamletun Gaard sender sola årets første stråler over det hvite våningshuset fra 1700-tallet. Her på barndomsgården på Vatne i Sandnes har han og kona drevet slaktekylling-produksjon siden 2007. På et småbruk med 40 mål i et utbyggingspresset område i Sandnes øst, kombineres kylling-produksjonen med fulltidsjobb, lift- og maskinutleie, kopplam og fyrverkeri – for å nevne noe.

Kreativiteten og impulsiviteten har skapt flere prosjekter på småbruket. Mye er mest for moro skyld.

Jeg er gutt i hjerte og sinn. Derfor har fyrverkeri-salget vært en del av driften i fire år. Jeg synes det er gøy, selv om kona ikke akkurat deler den interessen, sier han og legger til: Kona mi er over gjennomsnittet tålmodig. Med god hjelp fra henne, barna og foreldrene mine går det fint å drive med kylling. Det passer oss bra.

 

 

Suksess med nytt nettokonsept

Kyllinghuset er nærmeste nabo til bondens foreldre. På 1000 kvadratmeter produseres om lag 140.000 slaktekylling i året. Grødem har vært nettofôr-kunde siden oppstarten i 2007. Han kan vise til svært gode resultater etter at Fiskå Mølle i midten av november i fjor lanserte en forbedret utgave av det tradisjonelle nettokonseptet.

Resultatene med det nye nettofôret har vært overraskende bra. Høyere tilvekst og lav dødelighet betyr mye, sier Grødem.

Her er energinivåene justert for å gi en raskere og mer effektiv tilvekst hos dagens hybrid.   

Vi har justert energi,-protein,- og aminosyrenivået, og kommet frem til et nettofôr som er mer effektivt til en rimeligere pris. Resultatene viser svært høye tilvekster uten økning i fôrforbruket, sier produktansvarlig Tommy Nordbø i Fiskå Mølle.

 

 

10 prosent høyere tilvekst

Tall fra november og desember 2014 viser gode resultater hos Fiskå Mølles nettofôr-produsenter i Rogaland. Gjennomsnittlig daglig tilvekst var 10 prosent høyere sammenlignet med månedene september og oktober samme år. Fôrforbruket var likevel det samme, og produsentene satt igjen med 25 prosent høyere dekningsbidrag med det nye fôret.

Som grafen viser, var gjennomsnittlig daglig tilvekst 44, 16 gram ved en snittalder på 32,5 dager. Til sammenligning var gjennomsnittlig daglig tilvekst i september og oktober 39,82 gram ved en snittalder på 31,8 dager.

Nettokonseptet sikrer bonden god totaløkonomi. Det skal være best mulig til en rimelig pris. Flere og flere velger å gå over til nettofôr, sier Nordbø.

I tider med overproduksjon, reduserte innsett og antibiotika-resistensproblematikk, må bonden hente marginer der han kan. 

     

«Det hjelper helt klart med bedre dekningsbidrag, da dette er ren fortjeneste på bunnlinjen. Det er utfordrende å være kylling-produsent for tiden, og jeg er spent på hva som skjer fremover, sier Georg Grødem.»

-Georg Grødem, Sandnes

 Det hjelper helt klart med bedre dekningsbidrag, da dette er ren fortjeneste på bunnlinjen. Det er utfordrende å være kylling-produsent for tiden, og jeg er spent på hva som skjer fremover, sier Georg Grødem.

 

Georg Grødem er fornøyd med å økte marginer i kyllingproduksjonen. Overskuddet bruker han til å pusse opp og investere i andre deler av driften.

 

Resultat etter forbedret Nettofôr (nov- des 14)

  • Slaktealder - 32.5
  • Slakte vekt - 1436.5
  • Fôrforbruk - 2.18  
  • Kass. % - 1.18
  • Døde % - 3.14
  • Tilvekst pr. dag - 44.16
  • Tråputepoeng - 14