Med smarte grep legger Bjerkreim-bonde Jørgen Egeland til rette for en vellykket sesong i sauehuset. Riktig fôring i forkant er avgjørende for å komme helskinnet gjennom årets travleste tid.
-Det er ei fin tid vi har foran oss, men en vanvittig travel tid, sier Jørgen Egeland.
140 drektige søyer og fire værer følger spent med mens bonden drar kosten over fjøsgulvet. I oppladingen går mye av tida med til stell og vedlikehold i sauehuset, før våkenetter venter når søyene får selskap av små lam i bingene i april. Bonden selv ser med skrekkblandet fryd frem til årets travleste sesong.
-Jeg gleder meg mest til å bli ferdig, sier han og ler.
Han får god hjelp av kona Signe og fire barn når det står på som verst. Sammen drifter ekteparet 300.000 liter melk i kvote, 60-70 stuter og 140 vinterfôra sauer på familiegården han overtok i 1990.
LETTERE MED LYSING
Måneder ute på bjerkreimsbeitet har blåst liv i ulla til sauene av typen Norsk kvit. Først da gradestokken viste 20 kalde og drikkevannet frøs til på nyåret, flytta sauene inn i huset. Her blir de stående til lammingen er over og de er klare for vår-beitet.
Med døgndrift og utallige timer i sauehuset gjelder det å legge til rette for at lammingen blir så lite arbeidskrevende som mulig. Første post på planen er fostertelling.
-Lysingen gjør det enklere å innrette seg etter forholdene, slik at sesongtoppen blir overkommelig, mener Egeland, som sorterer sauene i binger etter antall foster og fôrer deretter.
På trappa til en ny sesong, drar han på gode erfaringer fra i fjor.
-Forrige sesong var veldig bra. Det tror jeg skyldes en blanding av nytt sauefôr, Denkamilk og ny melkefôringsautomat. I tillegg var fjoråret et veldig godt gras-år, forteller bonden.
HØY TILVEKST MED TOPLAC
-Det er alltid spennende å prøve noe nytt, og jeg ble veldig fornøyd med TopLac Sau i fjor.
Bonden rasler med ei bøtte kraftfôr, og søyene svarer med høylytt breking. Etter å ha fôret melkekyrne med Fiskå Mølles TopLac i flere år, gikk han også over til TopLac Sau da fôrtypen ble lansert i fjor. Dette er et energirikt kraftfôr med fokus på høy melkeproduksjon og høy lammetilvekst.
-Som du hører, er det ikke noe å si på smaken. Det er viktig at sauene spiser jevnt over tid, og med dette fôret er det enkelt å få i dem næringen de trenger. Det er et fôr med mye futt i, sier Egeland.
For å sikre lam med høy fødselsvekt og god melkeproduksjon hos søya, introduserer han mer og mer TopLac Sau i fôret den siste måneden før lamming. Han øker mengdene gradvis alt etter hvor mange lam sauen venter. Sauer som bærer trillinger får 6-9 hekto konsentrert kraftfôr daglig i denne perioden, alt etter holdet på sauen.
-70 prosent av lammetilveksten skjer de siste seks ukene før lamming, og det er ekstremt viktig med nok næring i denne perioden, har han erfart.
Etter lamming får sauer som går med to lam omtrent 1,2 kilo TopLac Sau daglig, mens eventuelle trillingsauer får rundt 1,5 kg. Etter denne oppskriften fikk han slaktet ut alle lammene i september-oktober i fjor, med en gjennomsnittlig slaktevekt på rundt 20 kg. Åringene har stått inne siden oktober, og blir fostra opp på Sau/Lam Appetitt frem til februar.
-Disse skal vokse selv samtidig som de skal gi næring til fostrene. Det krever helt klart en annen strategi, sier Egeland.
SUKSESS MED LAMMEDRIKK
Oppe på den grønne låven gjør ekteparet klar halmkassen til kopplam. Her står også lammedrikkeautomaten klar til å servere lunken, fersk Denkamilk døgnet rundt.
-Tidligere har vi hatt problemer med kopplam, men det gikk veldig bra i fjor.
De drakk bra av lammedrikken. Automaten gjorde kopplam mye mindre krevende, forteller Egeland.
For å få fine lam med bra tilvekst, går få sauer med mer enn to lam på gården. Signe tok seg av 40 kopplam på låven i fjor.
- Det er viktig at de to som går med sauen er jevnstore. Vi prøver alltid å ta det største til kopplam, sier bonden.
Etter et par dager med råmelk, fôrer han kopplamma med Denkamilk Lammedrikk etter sterkeste anbefaling. Et par uker senere sper han på med litt kraftfôr og høy. I tillegg har lamma alltid tilgang på rent drikkevann.
-Kopplamma hadde en slaktevekt på 15 kg i juni i fjor. Jeg synes resultatet var overraskende bra, sier bonden.
VÅRENS VIDUNDER
Alt stresset til tross, det er noe eget med tiden som venter i sauehuset.
-Det er fint å se når lammene ligger og gynger på magen til sauen, innrømmer Jørgen Egeland.