Når Hurtigruten glir langs skjærgården til Rørvik, har gjestene utsikt til gården hvor smørbrød-eggene er klekket. Lokale matperler er en del av reiseopplevelsen langs norskekysten.
Finnmarken glir sakte forbi i innseilingen til Rørvik. 6000 øyer ligger som små perler i Vikna-skjærgården. Ytterst på lille Lauvøya, hvor skipsbølgene bryter mot glatt svaberg, driver Mikal og Vigdis Nordheim Andvika hønseri og hytteutleie.
KORTREIST KYSTMAT
Hurtigruten er både storkunde og en viktig livsåre i distribusjonen. 120 tonn egg og 15 tonn omelettmiks metter sultne passasjerer på en av landets største turistmagneter. Kokte egg med knallgul plomme piffer opp frokosten om bord. Kulinariske opplevelser fra lokale leverandører er en del av reisen langs norskekysten.
-Det er selvsagt stor stas for oss. Hurtigruta er en viktig brikke i distriktet her. Det er virkelig et kvalitetsstempel, sier Mikal Nordheim.
I stua får familien praktisk talt Finnmarken inn vinduet. Kremplassering langs leia i skjærgården er en viktig faktor for samarbeidet mellom Andvika hønseri og Hurtigruten. Selvsagt sammen med kvalitet i alle ledd i produksjonen.
-De er jo kresne de også, dette er en kunde i toppskiktet. Vi måtte vise at vi driver fornuftig og er til å stole på, sier Mikal Nordheim.
-Passasjerene skal vite hvor maten kommer fra. Det er artig å se når folk tar bilder av menyen. Der står det ferske egg fra Vikna. Her kan de kjøpe egg rett fra gården, forteller kona.
Nøkkelbrikke: Hurtigruten er både storkunde og en viktig livsåre i distribusjonen til Andvika hønseri.
SOLID BEDRIFT
For 13 år siden startet ekteparet Nordheim på rot med 3000 høner. I dag ligger produksjonen mot konsesjonsgrensa. To ansatte og egen pakkemaskin sørger for kvalitetsegg fra Vikna.
-Det er artig å se tilbake. Vi gjorde alt for hånd. Nå har vi en flott bedrift hvor folk trives på jobb. Det er utrolig kjekt, sier Vigdis Nordheim.
Da Andvika kom gjennom nåløyet i Hurtigrute-systemet i fjor, fant de også nye satsingsområder. Klink og småegg går med til omelettmiksen, som produseres i egen sentrifuge. I år blir også hønene mat om bord i skipene.
-Tidligere ble slaktet kastet ved besetningsbytte hver femtende måned. Nå leverer vi kjøttet til Hurtigruten. Det er flott å nytte god mat, slår Nordheim fast.
Langs leia: Vigdis og Mikal Nordheim driver hønseri og hytteutleie i Andvika. Begge deler kommer turistene til gode.
KVALITETSPLOMME
Dekalb-hønene i Andvika fôres med spesialfôret Toppverper Gul. Det gir, som navnet tilsier, ekstra gul plomme. Hønene slaktes etter 83-84 uker.
-Vi får veldig mye skryt for de gule plommene våre. Mange lurer på hvordan vi klarer å få dem så gule. Folk har spurt om det er måseegg, sier Vigdis Nordheim og ler.
Ekteparet har vært Fiskå Mølle-kunder i åtte år, og kan vise til gode resultater.
-Det fungerer optimalt. Resultatene er veldig stabile. I tillegg har vi en transportør som yter topp service. Ole Martin stiller om vi mangler fôr en søndag morgen. Han gir det lille ekstra, og det betyr mye, sier Vigdis Nordheim.
-Fôret er perfekt for Dekalben. Det kommer med båt fra Fiskå, og er alltid på lager. Det fungerer helt supert hos oss, understreker Mikal Nordheim.
Mye skryt: Ekteparet får mye skryt for de gule plommene sine.
SMØRBRØD MED GUL PIFF
Paller med Vikna-egg står klare på Rørvik-kaien når Finnmarken legger til. Herfra fraktes eggene langs hele Helgelandskysten. Nordheim kutter ut mellomleddet og selger direkte til butikk. Om bord danderer kjøkkensjef Arne Thomassen rekesmørbrød med nykokte Vikna-egg.
-Bare se på plommefargen her. Du ser at dette er god kvalitet. Det er helt spesielle egg, sier han.
Et 30-talls lokalmatleverandører bidrar til å gi turistene den skikkelige smaken av kyst-Norge. Både karamellpudding, frokostegg og omelett er laget på egg fra gården i Andvika.
-Det er viktig for oss å bruke lokale råvarer. Vi jobber med flere gode leverandører. Dette er smaken av Norge, sier kjøkkensjefen.
Knallgul plomme: Kjøkkensjef Arne Thomassen serverer rekesmørbrød med Vikna-egg til sultne turister på Hurtigruten.