Verper opp til topps

Egg-produsent Marianne Erga legger et stødig grunnlag for produksjonsløpet i Klepp.

- Hønene yter best når du gir ditt beste. Det er helt klart, sier Marianne Erga og viser ivrig rundt i det moderne hønsehuset på Erga i Klepp.

Vannstriper etter vaskekosten er alt som vitner om dagens aktivitet i pakkerommet. Klokka er 10.00. Hun har allerede sagt «god morgen» til 7.500 fjærkledde. Hun har sjekket vann og fôr. Sett til at nærmere 7000 egg er sortert og pakket på paller. Nå står Marianne Erga i det skinnende rene pakkerommet og forklarer rutinene i hønsehuset som sto ferdig i 2012.

- Jeg går alltid to daglige runder i huset. Det får jeg utrolig mye igjen for. Hønene blir vant til faste rutiner og jeg fanger fort opp om det er forhold som ikke stemmer. Jeg liker å ha kontroll og er nok litt hønemor, sier hun og ler.

 

Marianne tar en runde i hønsehuset

 

Myk start

Bonden tar hønene under sine vinger allerede ved 16-ukersalder. På gården ligger alt til rette for en rolig innkjøring i hønsehuset. God ventilasjon, dunkel belysning og riktig oppverpingsfôr danner det viktige grunnlaget for effektiv eggproduksjon. Her er det små endringer som gjelder.

- Hønene er veldig sårbare i denne perioden. De trenger en myk start for å bli kjent med rutiner, fôr og vann. Dette er uhyre viktig for å sikre høy verpeprosent og redusere dødelighet senere, mener Erga.

Målet er høy eggmasse basert på høy verpeprosent og moderat eggvekt. Skallkvalitet, vekst og produksjon styres av flere faktorer. Erga er opptatt av samspillet som sikrer robuste høner med høy ytelse.

- Vi kan alltid bli bedre, men jeg har tro på gode rutiner og fullt fokus fra start til slutt. Jeg setter stor pris på mine mentorer, oppdretterne Arne og Andreas Salte. I tillegg er rådgivingen fra Fiskå Mølle uvurderlig i produksjonen, sier Erga.

 

Verpehøns

 

Produksjonsløft med Toppverper

Den engasjerte eggprodusenten gikk over til Fiskå Mølle i fjor. I samråd med kundekontakt Stig Lasse Voster følger hun produksjonsmanualen for Toppverper. Erga fôrer med Oppdretter 3 de to første ukene og innfører Toppverper Pluss ved 18,5 ukes alder. Oppverpingsfôret gir rask stigning i eggmasse og sikrer en stabil produksjon. Programmet har gitt et solid løft i resultatene på Erga. Bonden kan vise til en topproduksjon på 98% og en eggvekt rundt 65 gram.

- Dette er utrolig gode resultater. Det betyr mye å komme raskt opp i eggmasse. Jeg er veldig fornøyd med overgangen, slår hun fast.

 

Fraktebånd for egg

 

Skallkvalitet og lav dødelighet

De hvite Dekalb-hønene kakler rolig når bonden tar en runde gjennom fjøset. De har nådd 68 uker og har snart gjort jobben sin på gården. Hønene holder hus i miljøinnredning fra Fjøssystemer. I dag har de lagt 6.850 egg i verpekassene og kan vise til en verpeprosent på 91,3. Dødeligheten er på 1,% og eggvekta viser 65,72 gram.  Erga fôrer nå med Toppverper 2, som bidrar til høy ytelse, lav klinkandel og god fjærdrakt.

- For å sikre høy produksjon og lite klink, vil jeg unngå store og tunge egg. Moderate eggvekter har gunstig effekt på både stressnivå og belastningen på høna. Jeg slakter vanligvis i uke 76, men tror hønene vil holde to uker ekstra denne gangen, sier bonden fornøyd.

Sandbad, verpekasse og vaglepinner er en viktig del av innredningen. Eggprodusenten mener miljøinnredning får uforholdsmessig mye kritikk, og opplever at løsningen gir gode forhold for hønene.

- Her har jeg oversikt over flokken og kan fort se om en høne hakker på de andre. Da har jeg mulighet til å fjerne henne og unngå at hun ødelegger for 18 andre. Hønene er rolige og ser ut til å ha det fint her, sier bonden.

Etter å ha hatt utfordringer med sandbad tidligere, har hun funnet en god løsning på problemet med kraftfôr fra Fiskå Mølle.

- Nå bader hønene i kraftfôr. Det går som en drøm.

 

Marianne Erga legger egg i kurven

 

Sulten på mer

I tillegg til eggproduksjon drifter Marianne og ektemannen Bård 550 tonn melk i kvote i samdrift og 70 stuter i et helt nytt fjøs på gården. Midt i matfatet på Jæren har ekteparet også store planer om å bygge ut hønsehuset og utvide utsalget på gården. Foruten de ovale næringsbombene som verpes inne i hønsehuset, vil de satse på et stort spekter lokalprodusert mat fra bønder i området.

- Jeg synes det er «galgildt» å invitere folk inn hit og gi dem et innblikk i egg-produksjonen. Dette er en spennende bransje som med fordel kunne vært mer åpen, sier Marianne Erga.