Bygger folkehelse på norske tradisjoner

Flere hundre år etter at urkornet sto for nordmenns kraft og styrke, er bygg på full fart inn i norske kjøkken.

 

I en mildere og mer lettkledd utgave, blir vår eldste kulturplante servert i ny drakt. På Gammelsrød Gård i Råde i Østfold kan Katrine Kerr Gammelsrød smake resultatet av en spirende gründerdrøm. 580 dekar nakenbygg lyser mot bonden. Bak ligger år med prøving, feiling og formaliteter. Nå kan hun mette nordmenn på byggbrød og rabarbragrøt kokt på kortreist, norsk supermat.

- Bygg er glemt som god og næringsrik kost her til lands. På 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. Vi vil at folk igjen skal forstå kornets fortreffelighet, sier produsenten.

     

«Bygg er glemt som god og næringsrik kost her til lands. På 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. Vi vil at folk igjen skal forstå kornets fortreffelighet

-Katrine Kerr Gammelsrød 

Helse i hver kornaks

Til tross for at bygg fyller halvparten av landets kornåkere, går en forsvinnende liten del til mat. Da hveten inntok norske kjøkken med glatt smak og særegne heveegenskaper på 1900-tallet, ble bygg faset over i dyrefôr- og ølproduksjon. Bygg er imidlertid langt snillere mot blodsukkeret enn sin lyse slektning. I tillegg er kornet proppet med viktige næringsstoffer.

- Bygg er blant våre sunneste kornsorter, men blir nesten ikke brukt i mat. Vi ønsker å snu trenden med dalende produksjon og sårbar matforsyning her til lands. Derfor er bønder involvert i hele verdikjeden for å styrke norsk matproduksjon, sier den engasjerte bonden.

Selve kornslaget stammer riktignok fra det amerikanske kontinentet, men på samme breddegrad passer det kanadiske nakenbygget både klima og kresne ganer i Norge. Duga byggkorn slipper skallet under treskingen, og står igjen med en kjerne full av betaglukan, antioksidanter og gunstige fettsyrer.

- Betaglukan senker kolesterol- og blodsukkernivået hos både barn og voksne. I tillegg er smaken rund, mild og veldig god, forsikrer bonden.

 

Et eventyr fra start

Prosjektet startet først som et samarbeid mellom Fylkesmannen i Østfold, Det Kongelige Selskap for Norges Vel og et knippe engasjerte bønder i 2010. Fylkesmannen ville øke andelen produsert matkorn i landets største kornfylke. Bøndene testet ut 12-13 sorter bygg før valget falt på Duga. Året etter så Norsk Matbygg SA dagens lys. Salget har vært eventyrlig fra start, og daglig leder Kerr Gammelsrød har gode erfaringer med nakenbygget.

- Det har litt lavere avlingsmessig potensiale enn andre byggsorter, men til gjengjeld høy hektolitervekt. I tillegg er kornet sykdomsresistent, sier hun.

Uten avskallingsprosessen i produksjonen, blir det også mindre svinn.

- Kornet er litt stråsvakt og derfor mer utsatt for legde. Det er hovedutfordringen vår, sier kornprodusenten.

 

Byggkorn i striesekk

 

Stort potensiale for matbygg

- Flere av produsentene leverer ordinært mat- og fôrkorn til Fiskå Mølle. Det har vært spennende for oss å følge utviklingen, sier daglig leder Leif Kåre Gjerde i Fiskå Mølle.

Fra Duga-dyrkerne går kornet til mottaket ved Skjelfoss Korn i Hobøl. Etter å ha fulgt Duga fra sidelinjen siden oppstart, gikk Fiskå Mølle inn på eiersiden i sommer.

- Dette er en spennende mulighet til å komme inn i et nytt ledd i verdikjeden for norsk korn. Vi ser et stort potensiale for utviklingen av matbygg og gleder oss til å være med på å utvikle selskapet videre, sier Gjerde.

 

 

Fenger stolte bønder

Langs fjorden i solfylte Råde er også Kerr Gammelsrød spent på utviklingen.

- Vi er heldige som har utrolig mange dyktige, ressurssterke bønder med på laget. De er ambisiøse og drives av suksess. Jeg håper dette bare er begynnelsen, sier hun.

Det startet med 12 produsenter, men i en tid hvor sunnhet og kortreist mat står høyt i kurs blant den gjengse forbruker, har antallet raskt overgått 50. Totalt 10.000 dekar Duga ble dyrket forrige sesong.

- Jeg tror ideen om å dyrke mat til konkrete produkter fenger flere og flere bønder. Forbrukerne er mer bevisste og det ligger en stolthet i det å være bonde. Det gjør nok konseptet mer attraktivt i dag enn det ville vært for bare 10 år siden, mener Kerr Gammelsrød.

 

Produkter basert på Duga byggkorn selges gjennom Gullbygg-serien hos Coop

For oppskrifter og smakfull inspirasjon, besøk www.dugablogg.no