Slik blir kopplam en suksess

Biola og sterkeste dose Lammedrikk inngår i oppskriften for vellykket kopplamdrift på Lende.

 

-De første lamma får alltid mye kos, men det er stort sett ungene som sørger for det. Det er viktig for trivselen i fjøset, sier Atle Lende og smiler.

 

Atle Lende koser med kopplam

Mye kos: Atle Lende har gode rutiner for vellykket kopplamproduksjon på Lende. 

 

Flokker med lam tygger reint greiner på fjøsgulvet mens bonden går en runde og klør dem i ulla. Smågris-torv blanda med kraftfôr og tregreiner trigger nysgjerrigheten hos de nyfødte.

     

«Jeg putter høy og greiner inn mellom grindene. Lamma utforsker og smaker på alt. Det får fart på appetitten

-Atle Lende, Time

Lam nysgjerrige på greiner

Nysgjerrige: Kopplamma tygger ivrig på tregreiner. 

 

Atle Lende gikk over fra kombinert sau- og storfeproduksjon til ren sauedrift for tre år siden. På Lende i Time drifter han 170 mål dyrket mark og ca. hundre mål kulturbeite. Han har besetningen fordelt på heiebeite på Ljosland og Åseral, og resten hjemme på gården. Noen av de beste heielamma blir fenalår og pinnekjøtt i en lokal kjøttforedlingsbedrift, som Lende selger direkte til forbruker. I år venter han 140 lemminger på Lende.

 -Jeg har et hårete mål om 200, men må se hvordan det går opp med jobben utenom, sier Lende, som kombinerer driften med en 70 prosent stilling som lærer ved Øksnevad videregående skole.

-I tillegg til hjelp av kona og de tre guttene våre, har jeg også god hjelp i far min på 70 år. Han har lang erfaring og er veldig dyktig, legger han til.

 

Atle Lende står på den dyrka marka si som kryr av lam

Klar for en ny vår: Atle Lende drifter 170 mål dyrket mark og hundre mål kulturbeite. I år venter bonden 140 lemminger på Leite.

 

Stabile resultater med Lammedrikk

Kopplamdrifta på Lende bygger på gode rutiner. Atle Lende har lite problemer, og god helse og dyrevelferd i fjøset. Med Denkamilk Lammedrikk har han stabile resultater hvert år.

-Jeg er veldig fornøyd med Lammedrikk. Jeg har god, stabil tilvekst og lite problemer med diaré. I tillegg er den prisgunstig, sier Lende.

Han lar lamma gå maks et døgn med mora. Bonden er nøye med å se til at de får i seg nok råmelk første døgn. Har mor for lite melk, tiner han nedfrosset råmelk fra ku som han har fått av naboer. Han tar vanligvis fra det største lammet etter maks et døgn, og introduserer sterkeste dose Denkamilk Lammedrikk.

-Min erfaring er at det er bedre å dosere for sterkt enn for svakt. Jeg bruker samme dose helt til avvenning. I fjor prøvde jeg å gi en svakere blanding mot avvenning, men da ble det mye løse mager. De drakk nok mer for å bli mette, mener Lende, som har lamma i en binge for seg selv til de har lært å drikke ordentlig.

Det er anbefalt å blande 175 - 200 gram pulver per liter ferdig Denkamilk Lammedrikk. Sterkeste dosering gir potensiale for økt tilvekst. Lende ser klare fordeler med høyeste anbefaling.

     

«De som har utfordringer med diaré bør dosere sterkere. Da er det bedre å gå ned på temperaturen, råder bonden.»

-Atle Lende, Time

Maskinell melkeerstatningsautomat blander ut en halvliter melk om gangen. Det sørger for jevn appetitt og fersk melk hele døgnet.

-De drikker alltid tomt. Jeg starter ikke automaten før jeg har 10-15 kopplam. Det bør være et visst forbruk på den, sier Lende.

 

Les også: Slik får du maks effekt av Lammedrikk

 

Biola-trikset

Han er nøye med hygienen, og vasker blandekar, slanger og smokker en gang i døgnet. Både for å fjerne mugg og bakterier, og for å holde jevn flyt i maskinen. Etter vask og skylling, desinfiseres vaskede deler med dyrlegesprit og skylles igjen.

-Automaten stopper raskere om den ikke blir vasket. Da får de ikke i seg nok, blir veldig sultne og drikker for mye når melka kommer, sier bonden.

Han tilsetter alltid en skvett Biola i første blanding etter vask. Ved behov kan også lamma få opptil et par desiliter Biola med doseringssprøyte.

-Da vet jeg at de riktige bakteriene dominerer i tarmen. Denkamilk er lett syrnet i seg selv, men Biola gjør at miljøet blir enda gunstigere, sier Lende.

 

Atle Lende gir kopplam Biola med doseringssprøyte

Syrnet melk: Atle Lende har stor suksess med Lammedrikk. Han gir også kopplamma Biola med doseringssprøyte for å unngå løse mager i fjøset.

 

Lamma får rent vann flere ganger daglig. Han bytter også ut kraftfôr og høy en gang om dagen. De små har tilgang på både kraftfôr og høy fra første stund. Smågris-torv sikrer at lamma får i seg nok jern.

-De spiser veldig lite til å begynne med, derfor blander jeg smågris-torv og kraftfôr. Jeg har også kraftfôr i små tåteflasker for å lure i dem litt og venne dem til smaken, sier Lende.

 

Lam spiser kraftfôr og smågris-torv

Kraftfôr og torv fra første stund: De spiser veldig lite til å begynne med, derfor blander jeg smågris-torv og kraftfôr. Det får fart på appetitten, sier Lende.

 

Han venner lamma av med melk ved 4-5 ukers alder.

-Jeg har dem ikke på avvenning, men slutter tvert. Jeg bruker samme dose melkepulver helt til de slutter for å unngå mageproblemer, sier Lende.

Han er svært fornøyd med både tilvekst og helse hos kopplamma.  

-Jeg har brukt Denkamilk siden jeg sluttet med ku for seks år siden. Det har fungert godt, og jeg ser ingen grunn til å prøve noe annet. I tillegg blir produktet levert på gården av hyggelige transportører, så jeg er veldig fornøyd, sier Lende og smiler.

 

Atle Lendes viktigste råd for vellykket kopplamproduksjon:

  • Se til at lamma får i seg nok råmelk første døgn
  • Om mor ikke har nok melk, gi råmelk fra ku
  • Sjekk at lamma kan drikke fra flaske før de settes på automat
  • Ha dem gjerne i en egen binge for flasketrening
  • Heller doser for sterk enn for svak Lammedrikk for å unngå løse mager
  • Pass på at hygienen er god – vask automat, slanger og smokker daglig

 

Følg Atle på emneknaggen #lennelamm i sosiale medier

 

Er du klar til årets viktigste sesong?

Lamminga er rett rundt hjørnet. Sikt på suksess med DENKAMILK Lammedrikk. Stabil oppskrift fra år til år, og mange års erfaring til norske lam og kje gjør at vi vet at produktet er blant de beste i markedet.

 

Bestill lammedrikk