Sunn økonomi er den viktigste faktoren for å lykkes med nybygg. - Bonden skal være trygg på at driften er sikker i årene etter bygging, sier rådgiver Jarle Hole.
- Det desidert viktigste bonden må gjøre før bygging er å legge opp en solid strategi for kostnader, sier Jarle Hole, tidligere medeier i Grude Landbruksbygg, bonde og styremedlem i Norsk Fjørfelag.
Landbruket opplever stor byggeaktivitet, og flere investerer tungt i ny driftsbygning. Jarle Hole har 20 års erfaring fra landbruksbygging, og vet hvor skoen trykker i en krevende byggeprosess.
- Mange vil legge ned en betydelig egeninnsats i byggingen. Det er nokså omfattende å administrere, og dessverre ser vi ofte at mange tar seg vann over hodet og taper penger på driften mens byggingen pågår. Da får de en skjev start som gjør de første årene veldig tunge, sier Hole, og legger til:
- Du skal ha gnist, motivasjon og energi til å drive videre når fjøset står klart. Derfor er økonomi og grundig planlegging de viktigste faktorene i startfasen.
INNHENT SOLIDE TILBUD
Vær nøye på å få tilbud med totalpris fra ulike leverandører. Budsjettpris kan variere med 10 prosent, og det betyr mye på sluttsummen når du betaler 5-10 millioner kroner for et fjøs. Det er viktig å sammenligne tilbud og se hva som er inkludert i prisen, og låse prisene for å unngå budsjettsprekk som velter hele prosjektet, sier Hole.
Han er først og fremst opptatt av å skape trygghet for bonden i byggeprosessen.
- Noen leverandører priser gjerne tilbudene etter bondens budsjett, derfor er det viktig å forlange kvalitet i prisen du betaler.
UTNYTT DITT EGET SYSTEM
- Det er aldri en fasit med nybygg. Hver gård har sine kjepphester, men du kan planlegge smart for å få regnestykket til å gå opp, sier Jarle Hole.
Han anbefaler å utnytte systemet som allerede ligger i gården. Samtidig gjelder det å tenke flere tiår frem i planleggingen, for å kunne tilpasse driften etter behov.
- Du må tenke rasjonelt. Mange synes det er spennende med ny teknologi, og vil investere i kostbart imek-utstyr. Tar du imidlertid utgangspunkt i utstyret du allerede har, slipper du store investeringer og kan legge mer penger i dyrevelferd. En billigere fôringslinje kan bety mye på bunnlinjen.
Han råder derfor bønder til å legge tid i å utvikle en gjennomtenkt planløsning.
- Ikke bruk mye penger på dødt areal.
- Når du betaler 7000-9000 kroner per kvadratmeter for melkefjøs, lønner det seg å tenke effektiv arealbruk. Noen ganger skrumper vi inn fjøset med opptil hundre kvadratmeter uten at det går utover funksjonen, sier rådgiveren.
- Ta vare på det du har og få ned totalkostnaden. Det gir sunnere økonomi og bedre grunnlag for videre drift.
VIL SKAPE TRYGGHET
Når Jarle Hole starter som rådgiver og kundekontakt i Fiskå Mølle 1. oktober, ser han frem til å kunne hjelpe bønder i en krevende byggeprosess. Han drar på solid erfaring fra byggebransjen og eget gårdsbruk på Jæren.
- Nytt fjøs krever enormt mye planlegging. Det viktigste for meg er å skape en trygghet for bonden. Mange kvier seg gjerne for å være bestemt i møte med leverandørene, derfor bistår jeg som en støttespiller. Det er store beløp som investeres, da er det avgjørende at en slipper å jobbe i motbakke når fjøset står klart.
8 TIPS TIL DEG SOM VIL BYGGE NYTT
- Legg en solid kostnadsstrategi.
- Innhent skikkelige tilbud med totalpris. Ikke forhold deg til budsjettpris, det kan fort variere med 10%.
- Tenk effektiv arealbruk. Kvadratmeterprisen er gjerne 7000-9000 kroner på melkefjøs, så du sparer mye på å utnytte plassen.
- Gå gjennom alle tilbud med lupe. Sjekk at alt fra porter til maling og rørlegger er med. Det er lett å glemme småting som kan bli store beløp.
- Ha en åpen dialog med banken gjennom hele prosessen.
- Planlegg langsiktig. Tenk på tomteplassering og logistikk, og se for deg driften om 10-15 år.
- Utnytt systemet du allerede har på gården, det er f.eks. kostbart å investere i helt nytt fôringsanlegg. Da kan du heller legge mer penger i dyrevelferd.
- Sjekk referanser på byggefirmaene du vurderer å bruke. Det er utrolig viktig å velge en seriøs utbygger.
NY RÅDGIVER I FISKÅ MØLLE
Jarle Hole trådde til som rådgiver i Fiskå Mølle 1. oktober. Han har over 20 års erfaring fra landbruksbygging og har drevet melke- og kyllingproduksjon på Jæren i nærmere 30 år. Selv har bonden bygget gården opp fra grunn. Han foretok flere ombygginger av den gamle driftsbygningen før et nytt melkefjøs sto klar i 2010. I 2000 bygget han nytt kyllinghus, før han igjen satset og klippet snoren for nok et kyllinghus i fjor høst.
Støttespiller for bonden: Jarle Hole drar på solid erfaring fra gårdsdrift og byggebransjen når han starter som rådgiver i Fiskå Mølle.
- Jeg overtok gården med tre katter og en melkekvote, så jeg har investert flere titalls millioner kroner i å bygge opp driften. De som overtar en gård med full drift, har mye bedre utgangspunkt. Det viser bare at alle som vil satse, kan få det til, sier den erfarne bonden.
Hole solgte seg ut av Grude Landbruksbygg for å drive kyllingproduksjon på fulltid, men ser nå frem til å være støttespiller for bøndene i Fiskå Mølle.
- Jeg har dype røtter i byggebransjen, så det var vanskelig å gi helt slipp, sier han og ler.
- Jeg brenner for å bistå bønder med å ta riktige valg i byggefasen. Jeg ser virkelig frem til å kunne være en hjelpende hånd for å sikre god drift blant dem som satser på nybygg, fortsetter han.
Mange kjenner Jarle fra hans tid som leder i Rogaland Fjørfelag. Han er fremdeles aktiv som styremedlem i Norsk Fjørfelag.
Vil du ha råd og veiledning om landbruksbygging? Kontakt Jarle Hole.