Vi går et skritt videre og lanserer Diamond V™.
Ta kontakt for mer informasjon
Relaterte artikler
Godt gjort er bedre enn godt sagt
36 internasjonale fôringsforsøk med Diamond V™ viser økt fôropptak i tidlig laktasjon, og økt melkeytelse i hele laktasjonen. Diamond V™ gir en mer stabil vom med et høyere antall mikrober - som gir bedre nedbrytning av fibrene i grovfôret. Du får best respons ved å starte tildelingen to uker før kalving.
Kjell-Rune Vik, produktsjef drøv
Maren Bjorland, fagsjef rådgivning storfe
Det er et unikt og stabilt fermenteringsprodukt framstilt i USA hvor gjær har fermentert i forskjellige substrater under særlig kontrollerte omgivelser. Sluttproduktet «Diamond V» er oppkonsentrert og inneholder en lang rekke bioaktive forbindelser og metabolitter som har en veldig positiv effekt på vommikrobene, vommiljøet og tarmen, og som bidrar til bedre melkeytelse, fôrutnyttelse og kuhelse. Produktet er bevisbasert og ytelsestestet med over 400 feltstudier og fagfellevurderte studier globalt.
I en meta-analyse av hele 36 separate internasjonale publiserte studier (Journal of Dairy Science, 2012) av Diamond V i melkekubesetninger, studerte man effekten da man så alle forsøkene under ett:
Melkeytelse:
<70. laktasjonsdag: +1,36 kg/dag
>70. laktasjonsdag: +0,98 kg/dag
Tørrstoffopptak:
<70. laktasjonsdag: +0,61 kg TS per dag
>70. laktasjonsdag: -0,78 kg TS per dag
Fôreffektivitet: +6%
Fett- og protein-% i melka: Ingen statistisk forskjell
Det er altså en positiv og statistisk sikker effekt av Diamond V™ på melkeytelsen ved alle laktasjonsnivå, samt også på tørrstoffopptaket i tidlig laktasjon. I midt- og seinlaktasjonen er fôropptaket lavere til tross for økt melkeytelse. Dette viser tydelig at fôrutnyttelsen blir bedre utover i laktasjonen. Det er videre ingen effekt av Diamond V™ på kjemisk innhold i melken.
Visste du at diamond v™
|
Vi anbefaler å starte med Diamond V™ et par-tre uker før kalving. Da vil den mikrobielle effekten være vel etablert på kalvingstidspunktet. Vomma blir da mer robust og tåler opptrappingen av kraftfôr etter kalving langt bedre. Melkeytelsen får en «flying start» også fordi surfôropptaket blir høyere i tidlig laktasjon. Diamond V™ er et taktisk og smart bidrag for at hver enkelt ku skal få en optimal laktasjonskurve.
Med Diamond V™ inne tåler kua også bedre brå endringer i grovfôret, f.eks. skifte fra første- til andreslått, eller overgang til beite.
Fôrtilskudd:
Kraftfôr:
8 kg gir full dose. Perfekt i melkeroboten!
Tilgjengelig fra 10. februar
Om man legger til grunn responsen som vist i forsøkene, og med dagens priser på melk og surfôr, så gir bruk av Diamond V™ gitt fra 2-3 uker før kalving og gjennom laktasjonen, svært god tilbakebetaling. Hvis melkeprisen er 7 kr per liter i snitt, viser våre kalkyler flg. ROI:
ROI er påvirket særlig av faktisk pris på melka, fôrkostnaden samt verdien av spart surfôr.
Forskjellige virkemåter
En vanlig misforståelse omkring levende gjær er at man tror det er gjæren som bryter ned grovfôret direkte. Faktum er at levende gjær ikke bryter ned fibrene i grovfôret selv. For gjær fermenterer primært enklere sukkerarter, jmfr. gjæring av øl og vin som er gjæringsprodukter som inneholder mange metabolitter (f.eks. estere og fenoler i tillegg til etanol). Ølbryggere og vinmakere vet godt at hvis man får en ukontrollert gjæringsprosess (dårlig hygiene, variable eller utilsiktede vekstmedier, oksygentilgang etc.) vil man ende opp med en dårlig smak. De kaller prosessen «feilgjæring», og sluttproduktet må ofte kasseres.
Ulike kyr har ulike fôrrasjoner og en variabel mikrobesammensetning i vomma. Når vommiljøet i tillegg varierer fra ku til ku må man forvente at levende gjær gir både en sprikende sammensetning og en variabel mengde metabolitter. Det er nettopp disse metabolittene som får mange av vombakteriene til å blomstre. Responsen av levende gjær varierer innen besetning.
Fordeler med Diamond V™ sammenlignet med levende gjær
Vi gleder oss til at også Fiskå Mølles kunder nå får muligheten til å velge fôringsløsninger med bruk av Diamond V™, slik som 45% av melkekuene i USA nå gjør. Amerikanske melkebønder vet å sette pris på stabile fôrrasjoner, mer melk per ku og bedre fôrutnyttelse.
Godt gjort er bedre enn godt sagt
Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?
Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.