Jevnlig sjekk og tømming av siloen kan spare deg for mye trøbbel. Slik går du frem for å sikre god kvalitet på kraftfôret.
Ta kontakt for mer informasjon
Relaterte artikler
Godt gjort er bedre enn godt sagt
Jevnlig sjekk og tømming av siloen kan spare deg for mye trøbbel. Slik går du frem for å sikre god kvalitet på kraftfôret.
– Siloen skal helst tømmes fullstendig tre til fire ganger i året. En ren silo er det beste utgangspunktet for godt kraftfôr, sier Leif Malvin Eggebø, rådgiver i Fiskå Mølle.
Mange glemmer å sjekke og tømme siloen jevnlig, og får problemer med heng. Da kan det oppstå midd og mugg som forringer kvaliteten på kraftfôret, og gir negativ innvirkning på husdyrproduksjonen.
– Dersom det henger gammelt fôr langs veggene og du fyller på nytt fôr, vil det nye blande seg med det gamle og ødelegge fôrkvaliteten. Det er særlig et problem om våren og høsten, når kondens om natta får fôret til å klistre seg i tanken. For å unngå heng bør du fylle siloen helt opp annenhver gang, slik at støvet på siloveggen tømmes før det går ut på dato, sier Eggebø.
En grei leveregel er derfor å sjekke kraftfôrsiloen før hver påfylling, fylle tanken helt opp annenhver gang, og tømme siloen fullstendig tre til fire ganger årlig.
– Du kan banke lett på tanken med en trepinne for å løsne eventuelt heng. Når siloen er tom får du en hul bankelyd, sier han.
Enkel sjekk før påfylling
– Siloen bør sjekkes før hver påfylling, understreker også Kenneth Helland i Helland Silosystem AS, som produserer fôrsilosystemer til norske bønder.
– Etter påfylling tømmes siloen litt samme dag slik at fôret kommer i bevegelse. Da minsker risikoen for at det setter seg. Dette er også spesielt viktig om sommeren, sier han.
Helland minner om at det er bondens ansvar å holde siloen ren, og sikre at rørgater, spjeld og utlufting er i orden.
– Når siloen er tom kan du åpne inspeksjonsluken i kulen og ta et innvendig bilde med mobiltelefonen. Da ser du hvordan det står til inne i tanken, sier Helland.
Avtal tømming med Fiskå Mølle
Om du er i forkant og sjekker siloen før problemene oppstår, sparer du deg for mye trøbbel. Likevel kvier mange seg for å tømme siloen, og fyller gjerne på i god tid før tanken er tom.
– Mange er redd for å bli stående uten fôr en periode. Da er det bare å ta en telefon til oss, så løser vi det sammen, sier Leif Malvin Eggebø.
Hold siloen ren
Se fullstendig rengjøringsveiledning hos din siloleverandør.
Godt gjort er bedre enn godt sagt
Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?
Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.