– Magene er gode. Kalvene har bedre hold og er finere i pelsen etter vi startet med Fiskå Kalvedrikk, sier Silje Warland.
Sammen med ektemannen Arnfinn driver hun melkeproduksjon på Varland i Strand, et par kilometer fra Fiskå Mølles hovedsete. Ekteparet er en av fem forsøksverter som har testet nyheten Fiskå Kalvedrikk de siste månedene, og erfaringene er svært gode. Kalvene får 12 liter kalvedrikk om dagen fordelt på to serveringer.
– Vi opplever at overgangen fra råmelk er smidigere. Kalvene får råmelk i fem-seks dager, og er deretter kjapt oppe i 12 liter kalvedrikk daglig. Tidligere kunne de stå og «sture» en dag etter overgang fra en blanding med søtmelk, forteller Arnfinn.
Norskprodusert melkeerstatning
Fiskå Kalvedrikk er basert på norsk mysepulver, og erstatter Denkamilk Kalvedrikk. Nyheten har en høyere konsentrasjon av råprotein og råfett, og har også høyere innhold av norske melkeråvarer enn Denkamilk.
– Ved lik daglig dosering med melkeerstatning kan bonden derfor forvente høyere kalvetilvekst av Fiskå Kalvedrikk, sier produktsjef drøv i Fiskå Mølle, Kjell-Rune Vik, og legger til:
– Den nye melkeerstatningen er dessuten produsert i Norge, og vi sparer derfor mye unødvendig transport.
Silje, Sondre (12) og Arnfinn Warland er godt fornøyd med nye Fiskå Kalvedrikk.
Lite bunnfall
– Vi er nøye med renhold på pattebøttene og unngår diaré. Vi er til stede til de har drukket opp for å ha kontroll på mengden. Det er rene og trivelige kalver, sier Silje.
Besetningen på Varland flyttet inn i nytt, ombygd fjøs i oktober i fjor. Kalvene holder hus i egen avdeling med halmseng i gamlefjøset. Ekteparet Warland vil ikke gå tilbake etter å ha prøvd den nye kalvedrikken.
– Den er enkel og blande ut og har omtrent ingenting bunnfall. Vi er veldig fornøyde med resultatene, sier Silje.
|
Råprotein, %
|
Råfett, %
|
Fiskå Kalvedrikk
|
23
|
18
|
Denkamilk Kalvedrikk
|
22
|
16
|