Lammingen er krevende og kan by på utfordringer, men det er heldigvis mye du kan gjøre for å unngå dødfødsler og tidlig lammedød. Her er veterinærens viktigste råd for en vellykket lammingsperiode.
Bygg på erfaringer fra tidligere år og finn fokusområder for denne sesongen. Skriv en liste over årets målsetninger og heng den på veggen, oppfordrer veterinær og rådgiver i Fiskå Mølle, Tone Runhild O. Skadsem.
Vi er på vei inn i vårens vakreste, men kanskje også mest krevende, periode for sauebønder. Flere tusen lam kommer til verden de neste månedene, men dessverre dør mange lenge før de når beitet. Under og de første dagene etter fødsel er de mest kritiske for lammene. Her kan gode rutiner redde flere.
Vi ser at det er mye å hente ved å innføre ulike tiltak i fjøset før og under lammingen, sier Skadsem.
STRESS NED
Når lammingen er i gang kreves fullt fokus fra begynnelse til slutt. Risikoen for dødfødsler er størst hos førstegangsdrektige som bærer flere lam. Den vanligste årsaken til dødfødte er skader og feilstillinger i forbindelse med fødsel. Det er derfor viktig å være tilstede og yte tidlig fødselshjelp.
Mange blir stresset når det oppstår problemer. De løper gjerne etter sauen inne i bingen og er brutale i håndteringen. Det er viktig å fiksere dyret før du begynner, og være varsom underveis. Livmoren er skjør og sprekker lett, sier veterinæren.
RÅMELK KAN HINDRE LAMMEDØD
Risikoen for tidlig lammedød øker markant i kull med flere enn to lam, ifølge en studie utført av Ingrid Hunter Holmøy. Fiskå Mølles TopLac Sau har oppjustert vitamin E-nivået etter nye undersøkelser. Det gjør det lettere for bonden å gi tvilling-, trilling- og firlingsøyene mer energi og protein per dag, og sikrer dermed melkeproduksjonen.
E-vitamin er veldig viktig for immunforsvaret til søya og kan påvirke helse og produktiviteten. Friske mødre er basis for friske lam, sier Skadsem.
Nyfødte er avhengig av å få tilført antistoffer og energi gjennom råmelken. Råmelk bør gis allerede innen fem minutter etter fødsel. Studier viser at hele 30 prosent av lammene får for lite råmelk. Du skal beregne 1,5 til 2 desiliter melk per kilo kroppsvekt. Et lam på fem kilo trenger derfor opptil en liter råmelk det første døgnet.
“
«Det er veldig viktig å se til at lammene får i seg nok råmelk. Råmelk beskytter mot sykdommer i to til tre måneder etter fødsel.»
-Tone Runhild O. Skadshem, Fiskå Mølle
Om lammene drikker for lite, anbefaler veterinæren sondefôring. For mange er sonde en barriere å sprenge, men når du får det til er det et tidsbesparende hjelpemiddel. Kjenn etter to «rør» i halsen. Om du er redd for å gjøre feil, kan du gjerne øve på et dødt lam, sier hun.
LAG EN KUVØSE TIL NEDKJØLTE LAM
For å unngå tap av lam er det viktig å hindre nedkjøling. Uten varmetilførsel i miljøet vil lammenes temperatur falle raskt, og du må sørge for et tørt og lunt underlag. Kroppstemperaturen er avgjørende hos nyfødte, og skal normalt måle 39-40 grader. Faller temperaturen under 37 grader er tilstanden kritisk.
Da anbefaler jeg en hjemmelaget «kuvøse» av halmkasse, varmeflaske og varmelampe. Legg en brusflaske med glovarmt vann pakket inn i en ullsokk på magen til lammet, og legg beina rundt, råder veterinæren.
Slappe, kalde lam blir lett tråkket på av søya, og risikerer innvendige blødninger, sprukket milt, leverruptur og ribbeinsbrudd. Slike skader er årsaken til lammedød i 20 prosent av tilfellene.
Da dør ofte lammene et par dager etter fødsel, uten at bonden skjønner hvorfor, forteller Skadsem.
En tredjedel av lammedødsfall skyldes imidlertid infeksjoner, vanligvis fra e.coli-bakterier. Renhold er ekstremt viktig.
Vær nøye med hygienen. Navlen er en innfallsport til bakterier, som kan føre til både blodforgiftning og leddbetennelser, og jeg anbefaler å vaske den med jod-sprit, sier veterinæren.
STÅ PÅ GJENNOM HELE PERIODEN
Med døgnberedskap er lammingen svært krevende for bonden, og ifølge veterinæren slakker mange av mot slutten av perioden. Står du derimot hele løpet ut, vil det lønne seg.
Vær perfeksjonist og yt 100 prosent hele perioden. Det er en langsiktig investering som vil gi betaling resten av sesongen, sier Skadsem.
Lykke til i lammingen!
VETERINÆRENS VIKTIGSTE RÅD I LAMMINGEN:
På forhånd:
- Lag en strategi og sett deg mål for årets sesong
- Strup ned fôringen hos førstegangsdrektige for å unngå for høy fødselsvekt
- TopLac Sau har høyt vitamin E-nivå som er viktig for immunforsvaret til søya
Under fødsel:
- Vær tilstede
- Yt tidlig fødselshjelp
- Fikser søya før du hjelper til
- Heng opp en oversikt over feilstillinger og nødvendige korrigeringer (Helsetjenesten for sau)
- Vær nøye med vask og hygiene
- Ikke spar på glidemiddel ved assistanse
- Vær forsiktig! Livmoren er skjør og sprekker lett
Tone-Runhild lytter til en bonde under et besøk. To-veis kommunikasjon er viktig for å danne seg et bilde av situasjonen.
Etter fødsel:
- Gi råmelk innen fem minutter etter fødsel (senest etter fire timer)
- Gi nok råmelk – beregn 1,5-2 dl per kg kroppsvekt!
- Bruk sondefôring hos lam som drikker lite
- Lag en «kuvøse» av halmkasse, varmeflaske og varmelampe til nedkjølte lam
- Vær nøye med hygienen – Agrosan Dry tørker og desinfiserer
- Gi Zoolac (melkesyrebakterier) for å stabilisere tarmfloraen
- Desinfiser navlen med jod-sprit
- Frys ned råmelk til neste år
- Skriv ned årets erfaringer til neste sesong